Česká centra, Czech Centres

Česká centra / Czech centres - logo

Novinky

Všechny novinky

Kulinářské objevy v Praze

09. 10. 2015: Období trhů s jídlem pod širým nebem už skončilo i v Praze, ale přesto se dá pro mlsné jazýčky ledacos objevit. Prague-Up & Coming má několik tipů.

Zdravím opět po měsíci Berlín!

Skončily nám prázdniny a s nimi spojené příjemné open-airy.

A také nám skončila crowdfundingová kampaň na HitHitu – a úspěšně!

Prague-Up vybral na nový web, takže jestli plánujete v příštích měsících návštěvu do Prahy, máte se na co těšit. Tento obrazový průvodce je ideální pro ty, kteří nechtějí propásnout pravou atmosféru města a rádi ho objevují na vlastní pěst. Doména www.prague-up.com zůstává stejná, web bude mít ale nový design, bude uživatelsky přehlednější a bude vás více bavit. A co bude mít ještě navíc?

  • úvodní stránka hned prozradí, co je nového a oblíbeného
  • místa i akce si nově vyhledáte přímo na mapě nebo dle kritérií
  • v profilu míst uvidíte budoucí akce a prohlídnete si foto reporty z těch minulých
  • kalendář akcí bude přehledný, rozdělen do kategorií, s možností filtrovat, co vás zajímá
  • každá akce bude mít svůj vlastní odkaz pro přeposlání přátelům
  • budete se moct zapojit, hodnotit, získávat výhody

Ale teď už se vraťme k hlavnímu tématu dnešního příspěvku a tím je jídlo. Lidé si začínají více uvědomovat kvalitu a také si ji užívat. Přes léto se vyrojilo spousta food marketů zaměřených na nejrůznější chutě. Co se podniků týče, výběr je také široký – od pop-up restaurantů na netradičních místech, přes různá fresh bistra, raw a vegan restaurace až po mezinárodní kuchyně. Níže pár zajímavých tipů.

PLEVEL RESTAURANT

Plevel znamená v překladu „Weeds“. Jedna z prvních veganských restaurací v Praze, sídlících na Krymské ulici, což je tak trochu pražský Kreuzberg. Přestože má restaurace 2 podlaží, panuje tu vždy hodně intimní atmosféra, zdi zdobí květinové tapety a na žádném stole nechybí čerstvé květiny. V nabídce je jídlo ve vegan nebo raw kvalitě, ať už si dáte špagety, hamburger, guláš nebo českou svíčkovou.

SISTERS – BISTRO

Tradiční české chlebíčky trochu jinak. Žádná majonéza nebo těžký bramborový salát, jak bývalo zvykem, ale vždy čerstvé sezónní suroviny a netradiční kombinace. Krevety, červená řepa, celer, avokádo, fenykl, tataráček a novinkou je také třeba chlebíček po vzoru české klasiky knedlo-vepřo-zelo. Každý den se mění také nabídka polévek, které jsou vždy originální, vydatné a zdravé.

FORBIDDEN TASTE POP-UP

Tino a Ivona jsou 2 Slováci, kteří procestovali celý svět, aby se inspirovali a přinesli to nejlepší do Prahy. Do týmu přibrali pár nejlepších šéfkuchařů a kamarádů a začali připravovat gurmánské pop-up večírky. Lokace i menu jsou tajné do poslední hodiny, vysoká gastronomie a párování vín k jednotlivým pokrmům jsou však vždy zárukou nevšedního zážitku. Přidanou hodnotu tvoří výběr neobvyklých míst jako třeba skatepark, velkoobchod s nábytkem a jiné.

CRUSH STREET FOOD

To je plechová legenda aneb francouzský Citroën HY. Tuhle stříbrnou káru můžete potkat nejčastěji na farmářských trzích, ale i na jiných akcích. A pozvat si ji můžete i na soukromou oslavu. Dopřát si můžete vyhlášené hamburgery alá flank steak nebo třeba vege burger s omáčkou z pečeného česneku, máty a grilovanou paprikou.